Niezwykłe właściwości olejów roślinnych...
23 marca 2017, 12:24

Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka nie jest najtańszy, jednak stosować można go w wielu różnych przypadkach oraz dodawać do potraw na zimno. Jest to jedno z najbogatszych źródeł naturalnej witaminy F, dlatego warto stosować ten olej regularnie. Oprócz tego zawiera on ponad 70% kwasu cis-linolowego.
Olej z czarnuszki
Cena czarnuszki to około 5 zł za 100 gramów nasion. Olej jest nieco droższy, bo za 250 ml przyjdzie nam zapłacić około 30 złotych. Ale czarnuszka jest warta swojej ceny. Olej bogaty jest w fitosterole, witaminę F oraz olejek eteryczny. Nie bez powodu nazywana jest ona "złotem faraonów".
Olej z pestek dyni
Kolejnym bogatym w cenne właściwości olejem jest olej z nasion dyni. Doskonale podkreśla on smak wielu potraw, a dodatkowo zawiera witaminy E, B1, B2 oraz B6. Poza tym olej ten posiada wysoką wartość odżywczą oraz selen, cynk i potas. Warto stosować go codziennie.
Dodaj komentarz